Begeleiding

Wij hebben de beschikking over een tuinhok van 14 meter lengte. Dit hok is in 2006 geplaatst door een Nederlandse hokkenbouwer, een standaardhok dus, gemaakt van hardhout aan de buitenkant en dubbelwandig gemaakt met triplex aan de binnenkant. De kap heeft een hoogte van ongeveer één meter, gedekt met verbeterde oudhollandse pannen en de nokvorsten van sneldekkers.Aan de voorzijde 4 pannen onder elkaar. Aan de achterzijde 7 pannen onder elkaar.

De kap is aan de binnenkant beschoten met plaatmateriaal, waarbij de achterkant, dus de kant van de broedhokken naar de nok, geisoleerd is met tempex. De voorkant, dus de kant met de uitvliegopeningen en de toegangsdeuren, is ook beschoten met plaatmateriaal maar zodanig dat de buitenlucht vrije toegang naar de nok heeft.

In de nok is daardoor een vrije strook van ongeveer 10 centimeter gelaten, over de hele lengte van het hok. Het hok is ingedeeld in kleine compartimenten. Voor de wedstrijdduiven twee afdelingen, één voor de dagfondploeg met 8 broedhokken, 2 naast elkaar en 4 onder elkaar, één voor de vitesse midfondploeg met 12 broedhokken, 3 naast elkaar en 4 onder elkaar.
De broedhokken zijn elk 60x40x40 centimeter. Dus het wedstrijdhok is 3.00 meter breed. De diepte van het hok is 2.50 meter.

Tussen de beide afdelingen is een schuifdeur. Boven het plafond zijn de spanten beschoten met plaatmateriaal, zodat er kleine compartimenten zijn ontstaan. Het plafond heeft geen schuiven. Vanaf de voorzijde naar achteren: een strook dicht van 30 centimeter, dan een opening van 80 centimeter, naar achteren verder dicht.

Op de vloer hebben we aluminium roosters met openingen van 3×3 centimeter. Deze liggen ongeveer 12 centimeter van de vloer. Op de vloer ligt een laag kattebak-korrel (anti coccidiose korrel ) van ongeveer 3 centimeter dikte.

We hebben twee afdelingen voor de jonge duiven van elk 2.50 meter breed met een schuifdeur ertussen. De inrichting van deze afdelingen is precies hetzelfde. Dan nog één afdeling voor de wedstrijdduivinnen. Geschikt gemaakt voor 20 duivinnen. Deze afdeling is 1.20 meter breed.

Het overige deel van het tuinhok is bestemd voor de kweekafdeling, voor 20 koppels. De kweekduiven kunnen vanuit hun onderkomen via een raam naar de ren. Deze ren is aan een zijkant van het hok gemaakt en is groot : 3.00 x 2.50 meter.

Hygiéne

Wij hechten groot belang in een goede hygiéne. Er zitten relatief gezien veel duiven in een klein onderkomen, waardoor er een hoog besmettinggrisico bestaat. 2.

Wij volgen daarom een bepaalde regelmaat, die voor het gehele jaar geldt. Allereerst moeten bezoekers die bij ons komen door een bak met ontsmettingmiddel (halamid) alvorens men wordt toegelaten op de hokken.

Dan beschikt ieder hok (afdeling) over een eigen mestemmer met krabber. Krabber 1 voor afdeling 1 zal nooit gebruikt worden voor afdeling 2 of 4. Zo ook met de mestemmer. In het wedstrijdseizoen worden op zondagochtend alle mestemmers en alle krabbers gereinigd en ontsmet. De zondagochtend is bewust gekozen. Daarover later meer.

Alle afdelingen beschikken over dubbele drinkbakken die ook op zondag-ochtend worden ontsmet met Halamid. Iedere avond, het hele jaar door, bij ons laatste controle moment, omstreeks 22.00 uur, worden alle drinkbakken uit alle afdelingen verwijderd. Alle drinkbakken die verwijderd zijn worden op hun kop gezet om te drogen.

De volgende ochtend pakken we de serie volgende drinkbakken, die dus al 32 uren op hun kop hebben gestaan om te drogen. Onze ervaring is dat de bakken na die 32 uur geheel vrij zijn van elke besmettingsdruk. Alle afdelingen worden twee maal daags gereinigd. De zitschappen en broedhokken worden twee maal daags gekrabt.

Vóór de broedhokken hebben we op de vloerroosters een strook multiplex-plaat liggen met een breedte van 30 centimeter die ook tweemaal daags gereinigd wordt. Deze stroken liggen overigens in alle afdelingen onder de broedhokken en schapjes. Doel hiervan is dat de dagelijkse mest die de duiven produceren vanuit de broekhokken en schapjes hierop wordt opgevangen.

Ook op zondagochtend worden alle afdelingen met de brander bewerkt. De mest van de hele week valt door de roosters op de ondervloer. Onze ervaring is dat wanneer men dat lange tijd laat liggen, hier schimmel opkomt en gaat stinken. Daarom ook gebruiken we iedere week de brander. Wat we door de weeks aan tijd besparen door de vloeren niet te krabben, moeten we op de zondagochtend weer inleveren met alles ontsmetten.

Wij moeten als heel veel mensen in Nederland de gehele week werken en hebben vroeg in de ochtend weinig tijd. Zodoende is voor dit systeem gekozen, naar onze tevredenheid. Wij hebben gekozen voor de roosters op de vloer vanwege 1: efficienter en 2: alle stof die duiven produceren valt door de roosters tussen de anticoccidiose korrels en blijft daar ook liggen. Dus het millieu in het hok is meer stofvrij. Wij vinden het gebruik van de brander ideaal om de besmettingsdruk laag te houden.

Daarnaast gebruiken we eens per maand een rookblok van Koudijs in alle afdelingen. Daarbij vinden wij het niet noodzakelijk dat de duiven in hun afdelingen blijven.

Tot zover ons hygiéne systeem.

Begeleiding kweek- en wedstrijdduiven vanaf 1 januari.

We gaan ervan uit dat de kweekduiven en de wedstrijdduiven reeds gekoppeld zijn. Vóór de koppeling zijn de duiven gezond verklaart door de dierenarts en zijn ze goed voorbereidt op de kweekperiode.
Hiervoor hebben alle duiven een veertiendaagse paratyfus kuur van De Weerd over het voer gehad en zijn 10 dagen verlicht, waarbij de verlichting in de hokken brandde van 15.00 uur tot 22.00 uur, bij normale lampen van 60 watt.

Ook de voeding is aangepast: Wij geven dan 50% ruimengeling en 50% kweekmengeling met daarbij op iedere 10 kg. 1 kg. P-40, 1 kg. Snoepzaad en 1 kg hennepzaad en 1 kg. Witzaad.
Wij koppelen alle duiven op/omstreeks 17 december, zowel de kwekers als de wedstrijd- duiven.
De reden dat we alle duiven gelijk koppelen is dat we de eieren van de kweekduiven onderleggen bij de wedstrijd-duiven. Zodoende hebben we veel jongen van de kwekers, waar we veel van verwachten, dus uit onze basisduiven.

Zoals U kunt zien beschikken we over rechtstreekse G & S Verkerk duiven, Ad Schaerlaeckens duiven en Heremans/Ceusters (Leo Heremans) duiven, allen uit hun allerbeste lijnen.

De eieren van de vliegduiven gaan dit jaar (december 2009) naar een vriend, met de hoop en overtuiging dat hij hiermee een grote kwaliteits impuls krijgt. Het zijn immers de eieren van onze topvliegers, waarbij vele eerste prijswinnaars in vereniging, Rayon A, en teletext-duiven.
Wanneer de duiven allen op eieren zitten geven wij een geel-kuur over het voer gedurende 6 dagen met een middel bevattende Rodinazole 10%.

Wanneer wij een kuur aan de duiven geven, doen we dat altijd over het voer. nooit via het drinkwater.
Onze ervaring en overtuiging is dat de duiven het geneesmiddel in voldoende mate krijgen en alle duiven worden behandeld. Door het water gooi je aan het eind van de dag het merendeel door de gootsteen.

Wij gebruiken hier tarwekiemolie om het geneesmiddel te laten plakken aan het voer. Hier hebben we prima ervaringen mee. (tarwekiemolie is ook zeer waardevol, zie internet ).

Dan krijgen alle duiven op de maandag iedere week babyvoeding van Nutrilon 0/6 maanden over het voer. Een flinke eetlepel over 1 kilogram voer aangemaakt weer met tarwekiemolie. Dat krijgen alle duiven op de maandag iedere week van het jaar. Dus ook de vliegduiven en de jonge duiven.

Wanneer de duiven op ongeveer 10 dagen broeden zitten veranderen we het voer. In vier voerbeurten veranderen we het voer naar 100 % kweekmengeling. We kopen drie verschillende soorten/merken kweekvoer en mengen die met elkaar. We gebruiken het kweekvoer van Beyers, Wielink en Versele-Laga.

Op 25 kg gemengd kweekvoer doen we 2 kg. P-40 erbij. In deze samenstelling voeren we de duiven totdat de jonge duiven gespeend worden. Dat is bij de kwekers en de wedstrijd duiven verschillend.
Bij de kwekers blijven de jongen tot een dag of 24/25. Ze krijgen dan al enkele dagen een potje met voer in hun bak, zodat ze leren zelfstandig eten. Wij kijken hierbij niet naar één of twee dagen langer.
Bij de vliegduiven gaat het anders.

Wij doen niet één jong met de duivin mee en één jong grootbrengen door de doffers. Onze ervaring is dat er van de 20 duivinnen er 6 of 8 de jongen blijven azen en de andere 12 doen dat niet. Omdat die duiven volle bak kweek krijgen is het gevolg hiervan dat die 12 duivinnen 1e te zwaar worden en 2e gaan aanlopen met elkaar. Dat willen we persé vermijden. Daarom laten we de doffers de jongen grootbrengen tot ze gespeend worden.

De duivinnen gaan naar hun eigen afdeling, en worden in voer terug genomen naar 50% zoontjes en 50% vliegvoer. De doffers brengen zoals reeds vermeld de jonge duiven groot. Onze mening hierin is dat de doffers hierdoor bakvaster worden. In ieder geval de jaarlingen.

Het is dan inmiddels omstreeks 20 februari. Omstreeks 1 april willen we de wedstrijd-duiven in vliegconditie hebben. Het is overigens zo dat onze duiven na de laatste natour-vlucht niet meer buiten komen. De reden hiervan is dat we 1e geen meerwaarde zien in de herfst/winter trainen en 2e we hier in Zuid-Scharwoude veel last van roofvogels hebben.

Dit kost ons ieder jaar in het vroege voorjaar ongeveer 30 jonge duiven. Wij kiezen bewust voor een lange rustperiode zodat de wedstrijd-duiven volledig tot rust komen en goed door de rui zullen komen. Vanaf 1 maart komen de wedstrijdduiven weer buiten.

Heel voorzichtig en zonder dwang kunnen de duiven iedere dag ongeveer een half uurtje vliegen. Doffers en duivinnen afzonderlijk. Wanneer het weer slecht is met veel kou en regen blijven de duiven binnen. Gedurende die eerste tijd krijgen de wedstrijd-duiven een aantal dagen na elkaar
een bruistablet Hema met Calsium en Magnesium door het water. Onze ervaring is dat de duiven dan geen last hebben van vleugel problemen na lange tijd vastzitten Daarom ook worden de duiven heel voorzichtig en los van dwang gebracht. Vanaf de laatste week maart tot het begin vliegseizoen wordt de zaak op scherp gezet. Bij ons trainen de duiven met/op de vlag.

Het wordt de duiven van jongs af aan geleerd om met/op de vlag te trainen. Het is een kwestie van conditioneren. Iedere dag als de duiven trainen, staat de vlag omhoog. Het betreft een vlag van ongeveer 1 meter x 1 meter op een stok met een lengte van ongeveer 5 meter. Hij komt hoog boven het dak van het duivenhok uit.
Na enkele weken weten de jonge duiven voor altijd wat de vlag betekend. Vlag omhoog is trainen, vlag naar beneden is binnen en eten. Alle duiven trainen hier ongeveer één uur. Het is verbazingwekkend om te zien hoe de duiven reageren als de vlag wordt gestreken. Waar ze vandaan komen zie je soms niet eens, maar binnen 10 seconden op de klep en binnen. Daar hebben we veel voordeel van bij terugkomst van de vluchten.

Zo ook met de oude doffers. Zij trainen gezamelijk, de vitesse-midfond doffers en de dagfonddoffers. Ze gaan er gelijk uit en komen gelijk weer binnen. Daarom hebben we alleen de jaarlingen als vitesse-midfond duiven. Omdat de duiven op twee kleppen binnenkomen, valt er wel eens een in de verkeerde afdeling. Aan de kleur van de vaste voetring is gemakkelijk te zien waar deze duif thuishoort. Dat voorkomt vechten in elkaars woonbak. Zodra de duiven uitgetraind zijn en ieder zit op zijn eigen afdeling, gaat de schuifdeur dicht en worden de duiven gevoerd. De vitesse-midfond doffers in een lange bak, de dagfonddoffers ook maar ongeveer 2 weken voor de eerste dagfond vlucht, in bakjes in hun broedhok.

De oude doffers vliegen de eerste weken, in ieder geval tot 1 mei, iedere middag van 16.00 uur tot 17.00 uur. Daarna de duivinnen ook één uur. Van 17.00 tot 18.00 uur. Vanaf 1 mei vliegen de doffers twee maal daags. s’morgens van 06.30 uur tot 07.30 uur. (dan moet ik wegwezen voor mijn werk) en s’avonds van 17.00 uur tot 18.00 uur. De duivinnen zijn daarna aan de beurt tot omstreeks 19.15 uur.
Later in het seizoen wordt alles s’middags één uur naar later verzet, omdat de jonge duiven dan trainen in de middag van 16.00 uur tot 17.00 uur.

In het vliegseizoen worden de duiven 1x per week gelapt tot op een afstand van 50 kilometer op de voor ons ideale vlieglijn. Deze lijn ligt van Lisse naar Zuid-Scharwoude. Wij kiezen daarvoor de dinsdag of woensdag middag. Al naar gelang de weersomstandigheden. Is het beide dagen slecht dan lappen we niet. Het liefst doen we het op dinsdag. We rijden dan om 14.00 uur weg, komen in Lisse om 15.00 uur en zijn om 16.00 uur weer terug thuis. We nemen de doffers en de duivinnen mee. Wel laten we de doffers het eerst los. Wanneer deze niet meer te zien zijn, gaan de duivinnen eruit. Wanneer we dan thuiskomen halen we de doffers en duivinnen uit elkaar. Nooit nadelen van ondervonden. De duiven trainen die dag dan verder niet. Bij vrijdags inkorven trainen de duiven s’morgens niet. Bij donderdags inkorven trainen de doffers s’morgens wel, de duivinnen niet.

De jonge duiven.

Wij kweken voor eigen gebruik ongeveer 100 jongen van de kwekers. Daarna zijn de jonge duiven voor het kweekcentrum “Suizende Vleugels”. Zodra de jongen gespeend zijn, krijgen ze allemaal een tablet spartrix opgestoken.
Allemaal op dezelfde middag, zodat we zeker weten dat ze allemaal een pil binnen hebben. De jonge duiven krijgen een aantal weken kweekvoer voorgezet met op maandag 2 voerbeurten met baby-voeding. Af en toe krijgen ze één maaltijd met alleen snoepzaad vermengd met P-40 en Tovo.
Het drinkwater van de jonge duiven wordt verzuurd met behulp van Avi d’or.

Dit is een produkt dat gemaakt wordt op Texel bij de firma Avian (www.avian.nl) Enkele druppels per drinkbak is voldoende. Hierdoor blijft de mest prachtig en de jongen zien er fantastisch uit. In het seizoen 2008 gebruikten we het voor het eerst en hebben geen darmproblemen bij de jongen gekend. Coli of soortgelijke problemen is verleden tijd. Wanneer de jongen ongeveer 7 weken oud zijn krijgen ze een prik tegen paramixo en behandeling tegen pokken. Ook dan een druppel in de nek tegen luis e.d. Omdat de jongen gevoelig zijn voor een geel-besmetting geven wij iedere 6 weken een kuur tegen tricho van vier (4) dagen over het voer.
Aanvankelijk trainen de jonge duiven gezamelijk maar op 1 juli worden de geslachten gescheiden en wordt op de deur verder gespeeld. Voordat de jonge duiven de container voor het eerst zien, hebben wij ze ongeveer 10x zelf weggebracht. Eerst vanaf ongeveer 3 km., dan op ongeveer 5 km enz. tot
Lisse = 50 kilometer.

We hebben originele wedstrijdmanden gekocht en die gestapeld in onze bestelauto. Op die manier bootsen we de coursen met lossing na.
In die periode krijgen de jongen hun drinkwater in het hok via een drinkgoot en hebben we van hout de achterkant van een wedstrijdmand nagemaakt. Zo leren we de jongen drinken in de mand.
Op 1 juni stappen we geleidelijk over van kweekvoer naar vliegvoer.
Het vliegvoer voor de jongen ziet er zo uit: 25 kg. Vlieg Bayers, 25 kg. Vlieg Versele Laga, 25 kg Vlieg Wielink en 25 kg. Zoontjes Bayers. Daarbij 10 kg P40 en 10 kg snoepzaad. Op vrijdagochtend (’s avonds inkorven) geven we uitsluitend Energy-mix. Ruim voldoende. De voerbak halen we omstreeks 13.00 uur weg. Daarna krijgen de jongen niets meer. Om 13.00 uur gaat de schuifdeur open en kunnen de jongen bij elkaar. We plaatsen dan nestschotels her en der met wat erwten-stro en laten de jongen aanrommelen. Om 18.00 uur pakken we de duiven voor het inkorven. De duivinnetjes hebben een fel gekleurd knijpringetje om zodat het mogelijk is de doffers en duivinnen gescheiden in te korven.

Programma jonge duiven per dag van de week ziet er zo uit:

Maandag: 2 maaltijden vliegvoer en 1x per dag trainen.
Dinsdag: 2 maaltijden vliegvoer en 1x per dag trainen.
Woensdag: 2 maaltijden vliegvoer ,Belgabion de Weerd in het water en 1x per dag trainen.
Donderdag: 2 maaltijden vliegvoer, DIN druppels van vd.Sluis in het water en 1x per dag trainen.
Vrijdag: Tot 13.00 uur Energy-mix volop voer in bakken. Geen training.
Zaterdag: Bij thuiskomst 100% Zoontjes bij s’morgens thuiskomst vóór 12.00 u. Thuiskomst na 12.00 uur; 75% Zoontjes, 25 % Vlieg.
De volgende 3 voerbeurten geven wij babyvoeding met daarbij ornithosemix Sluis + BS de Weerd. Dit aangelengd met tarwekiemolie.
Zondag : 2 maaltijden zoals hierboven beschreven.

Ontsmetten drinkbakken, branden, e.d. zoals reeds beschreven.

Op zondag of maandag proberen we de duiven een bad te geven. i.v.m. de roofvogels geven we het bad in het hok. We leggen dan grote houten platen op de roosters en zetten daar het bad op.
1x per vier weken krijgen de jonge duiven in plaats van 3 maaltijden orni/BS op zaterdagavond een Belga-magic pil de Weerd opgestoken.

Verduisteren:

De oude en de jonge duiven worden bij ons verduisterd. Daar beginnen we op 1 maart mee. Zowel oud als jong. Er gaan houten platen voor de ramen zodat het in de afdelingen echt donker is. De verduistering start om 18.00 uur voor de vliegdoffers en de jonge duiven. De vliegduivinnen om 19.00 uur. De verduistering gaat er weer af om 06.30 uur voor de vliegdoffers en om 07.30 uur voor de jonge duiven en de duivinnen.
We houden de verduistering vol voor de vliegduiven 1 juni en de jonge duiven 15 juni. Dit blijkt voldoende om de dagfondvluchten voor de oude duiven en de jonge duiven tot en met de natour de duiven goed in de veren te houden.

Met de oude duiven vliegen we niet meer op de natourvluchten. Onze ervaring is dat de jonge duiven in ritme (iedere week een vlucht) veruit beter zijn dan de oude duiven op een nestje eieren of jongen.
Onze overtuiging is dat de oude duiven voldoende hebben gepresteerd en de jonge duiven voor verdere ervaring (massale lossing e.d.) iedere vlucht nog mee moeten. Als jaarling hebben ze daar dan weer profijt van.

Vliegmengeling oude duiven ziet er zo uit:

Vitesse/midfond: Deze mengeling is exact gelijk aan de jonge duiven mengeling zoals hierboven.
Ook op vrijdag, de dag van inkorving gelijk als bij de jonge duiven.

Dagfond:
25 kg. Superweduwschap premium Bayers
25 kg. Wielink Fond mengeling H.E.
25 kg. Versele Laga super weduwschap.
De laatste vijf maaltijden voor inkorving krijgen de vliegdoffers iedere dag een greep extra, bestaande uit: Tovo-snoepzaad-hennep-pinda-energy-mix/superstart plus(Versele laga).
De pinda’s zijn ongebrand en ongezout en halen we iedere week vers bij de notenboer. De pinda’s worden met de keukenblender fijn gemaakt.
Van deze mix lopen de vliegduiven fantastisch op en hebben voldoende energie binnen gekregen om de fondvluchten met succes te doen. ( In 2009 super uitslagen op de dagfond in vereniging, Rayon A en Afdeling 6 (2x Teletext). Ver. 1ekampioen, Rayon A 1e kampioen, Afdeling 6 2e kampioen, Fondclub NH 2e kampioen (in 2009 4x teletekst )

Onze mening is dat de mengeling die we de vliegduiven verstrekken voldoet aan de energie behoefte die de duiven hebben in het sportseizoen. Ze moeten tenslotte 2x daags trainen op de vlag, 1x per week een lap van 50 km en op zaterdag de vlucht.
Omdat alle vliegduivinnen in één afdeling zitten, kunnen we deze niet afzonderlijk
voeren. Alle 20 duivinnen krijgen dan ook dezelfde mengeling. Hierbij houden we wel in de gaten dat de duivinnen niet te veel krijgen en in hun energie-behoefte worden voorzien. De hoeveelheid voer die de duivinnen krijgen is per dag afhankelijk van: hoe ze trainen, hoe hun gewicht is, hoe de algemene conditie is, hoe het weer die dag is, hoe de weersverwachting op de vluchtdag zelf is.
Voor ons is de woensdagavondtraining (bij donderdag inkorven) van cruciaal
belang. Bij die training kunnen we zien hoe de duiven ervoor staan. Trainen ze hard , lang en scherp, dan weten we dat ze klaar zijn voor zaterdag.
Gaat het minder met de training, willen ze bv. na een half uur al dalen, of zit er niet echt snee op de duiven, dan weten we dat ze iets te kort komen en hebben we nog één dag om te corrigeren.

Bijprodukten: Als bijprodukten geven we vitamineral, kalk en steen,maagkiezel, bak allerhande Fanger en pikkoek voor de kwekers.

Wij hopen met deze handreiking U van dienst te zijn. Veel succes. Bij vragen kunt U ons altijd bellen: 06-11425989.

Onze spreuk: Twijfel is het einde van een kampioen!!!!!